Vereniging 01-03-2013

Sinds 29 januari 1921

Groen Zwart Borne staat voor korfbal in Borne. Onze vereniging (opgericht in 1921) is één van de oudste korfbalclubs in Overijssel. In 2011 bestaat onze vereniging al weer 90 jaar. In de tussentijd heeft de vereniging enkele hoogtepunten (+/- 300 leden) maar ook dieptepunten (+/- 110 leden) gekend. Op dit moment hebben we een omvang van rond de 130 leden (korfballers en niet-korfballers).

Een stukje geschiedenis: prestatiekorfbal
Korfbal bij Groen Zwart betekent korfbal op verschillende niveaus. In de beginjaren speelde Groen Zwart sinds een lange reeks van jaren derde of tweede klasse district, maar op 30 januari 1949 behaalde het toenmalige eerste team het kampioenschap in de tweede klas in een wedstrijd tegen Steeds Hoger uit Apeldoorn. Groen Zwart speelde toen 12 jaar achtereen 1e klas en degradeerde uiteindelijk in een beslissingswedstrijd tegen Amicitia uit Vriezenveen. Het behalen van het kampioenschap in de tweede klasse is Groen Zwart in haar geschiedenis daarvoor 2 keer eerder gelukt, respectievelijk in 1926 en 1937. In 1970 en 1999 lukte het Groen Zwart bijna om weer in de eerste klasse te komen, maar in de eindsprint kwam het eerste net te kort. Voor de vierde keer in haar bestaan speelde Groen Zwart in 1995 en voor de vijfde keer in 1999 in de eerste klasse. Nu anno 2010 speelt het 1e team wisselend 2e danwel 3e klasse wedstrijdkorfbal, zowel op het veld als in de zaal.

Korfbal bij Groen Zwart = Gezelligheid
Naast het feit dat wij natuurlijk mensen de mogelijkheid bieden te korfballen, op wat voor niveau dan ook, staat bij ons gezelligheid hoog in het vaandel. De prachtige eigen accommodatie aan de Azelosestraat biedt ons ook veel mogelijkheden. In het clubhuis vinden met grote regelmaat activiteiten plaats, zoals o.a.: kaart-, dart-, bingo-, en feestavonden. De bouw van dit prachtige clubhuis, geheel door eigen leden gerealiseerd in 1976, heeft veel waardering opgeleverd en de wijze van verbouwen heeft zelfs de landelijke pers gehaald. Het omtoveren van een oude varkensschuur in een prachtig clubhuis bleek niet eenvoudig, maar door een grote werklust en de inventiviteit van de leden wel haalbaar. En met een even grote inzet werd in 1993 het dak van het clubhuis in 1 dag vervangen. Het resultaat van dit noeste werken mag er dan ook zijn. De mensen binnen de vereniging beseffen heel goed het belang van zo’n waardevol ‘tweede huis’ voor Groen Zwart Borne.