Ontdek korfbal 01-01-2013

Wat is korfbal?

Korfbal is een typische gezinssport en wordt in principe door gemengde teams beoefend. Elke korfbalploeg bestaat uit minimaal 4 heren en 4 dames. Korfbal wordt gespeeld in twee vakken, een aanvals- en een verdedigingsvak. In elk vak staan van elk team 2 dames en 2 heren. De wedstrijdduur verschilt per leeftijdsgroep.

Spelwijze
Tijdens de wedstrijd is het verboden om te lopen met de bal, men moet dus door middel van samenspel tot scoren zien te komen. Bij korfbal moet je zowel aanvallen om tot scoren te komen, als verdedigen om te voorkomen dat de tegenstander scoort. Hierbij mogen de dames alleen de dames en de heren alleen de heren verdedigen.

Korfbalseizoen
Een korfbal seizoen loopt van september tot en met mei en kent twee competities. Ten eerste een veldcompetitie van september tot en met oktober. Deze kent een vervolg van maart tot en met mei. Daarnaast is er een zaalcompetitie die loopt van november tot en met maart. Tijdens de veldcompetitie wordt er op (kunst)gras gekorfbald, tijdens de zaalcompetitie vinden de wedstrijden in sporthallen plaats.

Wie kan er gaan korfballen?
Iedereen vanaf 5 jaar. Minimaal eenmaal in de week train je met je team. Deze trainingen worden gegeven door enthousiaste trainers. Vanaf 6 jaar kun je ook wedstrijden gaan spelen. Deze worden altijd begeleid, hetzij door trainers hetzij door andere korfballers.

Teams

Welpen
Als je nog geen 6 jaar bent, maak je deel uit van de welpen. Je speelt dan nog geen officile wedstrijden. Wel train je eenmaal in de week een uur. De training is elke dinsdag van 18.00 tot 19.00 uur en bestaat vooral uit spelletjes en kennismaken met korfbal. Daarnaast worden er soms wedstrijdjes of toernooien georganiseerd.

Pupillen
Zodra je 6 jaar oud bent word je pupil, dit blijf je tot je 12 bent. Trainen doe je 1 keer in de week en je speelt op zaterdag competitiewedstrijden, dit doe je tegen andere teams uit de regio. Wedstrijden duren twee keer 20 minuten met een rust van 5 tot 10 minuten. De pupillen trainen op dinsdag van 18.00 tot 19.00.

Aspiranten
Vanaf 12 jaar speel je in de aspiranten. De aspiranten trainen elke dinsdag en donderdag van 19.15 tot 20.15 uur. De wedstrijden van de aspiranten duren wat langer dan die van de pupillen, namelijk 2 keer 25 minuten met een rust van 5 tot 10 minuten.

Junioren
Wanneer je 16 jaar bent dan speel je tot je 19e in de junioren. Ook hier wordt 2 keer in de week getraind en speel je op zaterdag of zondag competitiewedstrijden. Soms kan het voorkomen dat je al mee mag doen met de senioren. Wedstrijden duren 2 keer 35 minuten met een rust van 10 minuten. (in de zaal is dit 2 keer 30 minuten). De junioren trainen elke dinsdag en donderdag van 19.15 tot 20.15 uur.

Over Groen ZwartTrainingstijdenProbeer het